Hitta bäst digital plånbok för Etherum

För att köpa Ether behöver du en Ethereum wallet som hanterar dina kryptovaluta transaktioner. Det finns många olika aktörer på marknaden så förhoppningsvis kan denna information hjälpa dig att välja den bästa Ethereum wallet för köp av Ether.

Populära och säkra Ethereum plånböcker

Alla accepterar svenska kunder

Om du ska förvara mycket kryptovaluta, eller under lång tid, så är det starkt rekommenderat att även köpa en hårdvaruplånbok för bättre säkerhet.

Hårdvaruplånböcker – Toppval

Alla Bitcoin plånböcker erbjuder dock inte stöd för Ethereum, vilket kan vara bra att ha i åtanke när du väljer virtuell plånbok. De plånböcker som presenteras här stödjer alla köp av Ethereum från Sverige.

En Ethereum wallet kan ta emot, skicka och lagra Ether, samt information om dina transaktioner.

Det är en vanlig missuppfattning att en Ethereum plånbok skulle innehålla Ether, tekniskt sett håller plånboken de publika och privata nycklarna. Dina Ether eller Bitcoin är lagrade i blockkedjan i form av registrerade transaktioner.

De flesta plånböcker som hanterar Ethereum hanterar även Bitcoin.

Med hjälp av publika nycklar, det vill säga den nyckel som är synlig för andra i nätverket Ethereum eller Bitcoin, skapas din Ethereum eller Bitcoin adress.

Så säkrar du dina kryptovalutor med en hårdvaruplånbok.

Läs mer

En plånbok håller digitala nycklar

En plånbok kan därför bättre jämföras med en nyckelkedja. Plånböckerna är gjorda för att fungera med blockchain teknologin och varje Ethereum plånbok består av en adress samt publika och privata nycklar som används för att genomföra transaktionerna.

När du skapar en ny Ethereum wallet så genereras en privat nyckel till den. De flesta moderna plånböcker bygger på teknologin, deterministic wallet, som innebär att alla nycklar kan härledas till en huvudnyckel (seed).

Det är viktigt att du gör en back up av huvudnyckeln, även kallad seed, som du håller hemlig, då det är lösenordet till din plånbok och beviset att du äger dina Ether.

Den som har huvudnyckeln kan ta kontroll över plånboken då alla andra nycklar är kopplade till huvudnyckeln.

Köpa Ethereum

Olika Ethereum plånböcker har olika alternativ för vilka valutor du kan köpa Ether och Bitcoins med. De flesta accepterar både USD Dollar och Euro, vissa accepterar svenska kronor eller växlar kronor så att du kan genomföra ditt köp.

Flera olika aktörer erbjuder både Ethereum och Bitcoin wallets för dig som bor i Sverige. En del plånböcker accepterar PayPal eller Skrill som betalningsmetoder, medan du kan koppla andra till ditt VISA eller Mastercard kort.

De flesta accepterar även banköverföringar. Med en bra digital plånbok kan du snabbt köpa Bitcoin och Ether med ditt kreditkort.

Olika typer av Ethereum plånböcker

Det finns olika typer av Ethereum wallets så som till exempel webbaserade, applikationer eller hårdvara. Ethereum och Bitcoin wallets som är online baserade kan vara enklast att börja med för dig som ännu inte har en plånbok.

Fördelen med den här typen av plånböcker är att det går snabbt att komma igång samt att de är mycket användarvänliga.

Webbaserade plånböcker används direkt genom browsern, så som Chrome eller Safari, och bygger på en tredjeparts server lösning för att lagra användarnas wallets. Bitpanda är ett exempel på en webbaserad Ethereum plånbok.

Coinbase och Cex.io är två andra exempel på plånböcker som även finns som app, som du kan ladda ner direkt i mobilen. När du loggar in på din plånbok ser du aktuella kurser för Ethereum och Bitcoin, samt balansen på ditt konto.

Säkra dina Bitcoin och Ether med en hårdvaruplånbok

Hårdvaru plånböcker är en annan typ av populära Ethereum wallets. De består av en dedikerad extern hårdvara som oftast kopplas till datorn via USB överföring.

Den största fördelen med en hårdvara plånbok är dess säkerhet.

Eftersom plånboken inte är beroende av en tredjeparts serverlösning, utan fungerar oberoende, så är den inte lika sårbar. Den har heller inte en lika frekvent uppkoppling mot nätet, vilket gör den mindre sårbar för att någon ska kunna hacka den och stjäla dina kryptovalutor.

Större summor Ether kan med fördel lagras på en hårdvaruplånbok som Trezor. Trezor är ett välkänt varumärke inom Bitcoin som numera även stödjer Ethereum. Ett annat populärt alternativ är Ledger Nano S.

Tänk dock på att göra minst en backup på dina nycklar även om du har en hårdvara wallet för lagring. Det är nödvändigt ifall din digitala plånbok försvinner eller, mot all förmodan, skulle gå sönder.

Så länge du har en backup av nycklarna kan du återställa ditt innehav på en ny hårdvaruplånbok.

Du använder en hårdvaruplånbok genom att koppla den via USB uttag till din dator när du vill överföra Ether eller Bitcoin till den. Det tar ofta bara några minuter att installera och de är mycket användarvänliga.

Du behöver alltså inte besitta några speciella datakunskaper eller kunna programmera för att förvara dina Ether säkert.

Det är rekommenderat att förvara större summor på en hårdvaruplånbok som Trezor för att skydda dina kryptovalutor.

Egentligen kan en digital plånbok jämföras mer med ett bankkonto än en plånbok, eftersom det är där du förvarar dina kryptovalutor och digitala tillgångar.

Tänk på att en hårdvaruplånbok är en värdehandling, liknande en bankdosa, se därför till att förvara den säkert och lämna inte över den till någon annan.

Om du har tänkt investera mycket i Ethereum, Bitcoin eller någon annan kryptovaluta så bör du överväga att köpa en hårdvaruplånbok för säker förvaring.

Varför välja en hårdvaruplånbok?

Kort och gott: Det är det allra säkraste sättet. Varför? För att dina mynt, och dina mycket viktiga säkerhetsnycklar, kommer att sparas offline. Inte på en uppkopplad dator eller mobil.

När man sparar säkerhetsnycklarna på en uppkopplad enhet i ett program eller på en app, är risken stor att du kommer bli hackad och på så sätt förlora dina nycklar och mynt. Har du däremot dina mynt och nycklar förvarade på en icke-uppkopplad enhet, är det omöjligt att dessa nås av en tredje person.

Hårdvaruplånböcker med skärm är ännu säkrare, eftersom du där kan bekräfta mängden mynt du har, och vara säker på att du skrivit in rätt adress-uppgifter när du överför till en annan användare.

Hårdvaruplånböcker är även säkrare än en handelsplattform, vilka fungerar som en bank, där du inte har kontroll över hur dina pengar används utan överlämnar detta till banken. Om du inte använder en pålitlig handelsplattform kan du råka ut för scams och stölder.

Ethereum crowdfunding

Förvara dina Ether och Bitcoin offline – Cold storage

Ytterligare en typ av plånbok är en så kallad “paper wallet”, pappers plånbok. Det innebär att man skriver ut de nycklar som kontrollerar kryptovalutan.

En paper wallet används främst för att spara den digitala valutan under mycket lång tid, då den har uppenbara tekniska begränsningar.

Denna typ av offline förvaring kallas även “cold storage”, kall förvaring. Fördelen med den här typen av plånbok är att den är extremt säker, nackdelen är den stora tekniska begränsningen.

Det kan vara en god idé att använda en hårdvara plånbok för att lagra stora summor Ether, och andra kryptovalutor just på grund av säkerhetsaspekten.

En online baserad plånbok kan sedan användas för att snabbt kunna genomföra köp av både kryptovalutor samt tjänster som du vill betala med digitala valutor. Vilken typ av plånbok som är den bästa Ethereum wallet är dock upp till varje användare att avgöra.

Jämför Ethereum plånböcker

Ethereum mining pool