Ethereum & Bitcoin – Två av de största kryptovalutorna

Bitcoin och Ethereum är två av världens största kryptovalutor. Bitcoin är den äldre utav dem och skapades av Satoshi Nakamoto (ett pseudonym) år 2009.

Ethereum däremot skapades av Vitalik Buterin och introducerades på marknaden år 2015.

Medan Bitcoin är en kryptovaluta och en blockkedja så är Ethereum decentraliserad plattform för smarta kontrakt som bygger på blockkedjetekniken, och där Ether är namnet på kryptovalutan.

Ethereum och Bitcoin har både likheter och olikheter. Vad skiljer egentligen BTC och ETH åt? Är Ethereum bättre än Bitcoin? Ska man investera i Ethereum eller Bitcoin? Eller både och?

I den här artikeln kan du läsa om Ethereum vs Bitcoin för att själv skapa dig en bättre uppfattning om skillnaden mellan världens två största kryptovalutor.

ethereum bitcoin

Bitcoin eller Ether: Vad är egentligen skillnaden?

När du läser om priset på Bitcoin eller Ethereum, så syftar det på priserna på kryptovalutornas tokens, nämligen BTC och ETH.

Kursutvecklingen för Bitcoin har varit oerhört stark sedan starten för den digitala valutan. Du kan köpa Bitcoin och Ethereum tokens på olika handelsplattformar, som Coinbase, Cex.io eller Bitpanda.

För att hålla igång blockchain-nätverket tillåter de två systemen enskilda noder att delta och tävla med varandra för att ta emot tokens som ersättning. Bitcoin blockchain belönar sina sammankopplade noder med BTC och Ethereum blockchain belönar sina med ETH.

Det här kan jämföras med att amerikanska företag kompenserar sina anställda med dollar i lön, medan svenska företag belönar sina anställda med svenska kronor.

Skillnaden är dock att både dollar och svenska kronor är centralt utgivna valutor, medan BTC och ETH genereras av deras underliggande blockkedjor.

Det som utmärker en blockkedja är just avsaknaden av en central myndighet, blockkedjan tillhör alla som deltar i nätverket.

Bitcoin vs Ether: Hur många tokens finns tillgängliga?

För Bitcoin är det totala utbudet av tokens 21 miljoner. Ungefär var 10: e minut kommer nya BTC att genereras för att belöna den som minar nästa block i blockkedjan.

När Bitcoin först började den 3 januari 2009 var belöningen för Bitcoin mining 50 BTC per nytt block.

Bitcoin blockkedjan har en regel som säger att varje gång när blockkedjan når 210 000 block, så kommer belöningen att vara halveras.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Så medan belöningen var 50 BTC år 2009, har den gått ned till 25 BTC vid 210 000: e blocket i november 2012 och minskade ytterligare till 12,5 när kedjan nådde 420 000: e blocket i juli 2016. Det innebär att ersättningen för Bitcoin miningen halveras var fjärde år.

Även om ersättningen för mining av kryptovalutan har minskat så har värdet för BTC bara ökat under åren. Bitcoin kursutveckling har sedan starten varit flera tusen procent, räknat i dollar.

En fråga som många har är hur man köper Bitcoin, och svaret är att det är genom en digital plånbok eller handelsplattform. Du köper alltså Bitcoin på samma sätt som du köper Ethereum.

Att ett nytt block skapas “ungefär var 10: e minut”, beror på att det blir svårare och svårare att skapa ett nytt block ju äldre blockkedjan blir.

Det innebär att det kan ta längre tid för deltagarna i nätverket att få chansen att få färre BTC i framtiden.

För Ethereum går tillverkningen av nya block mycket snabbare. Ungefär var 10:e till 20:e sekund tillverkas ett nytt block i blockkedjan som belönar en deltagare med 5 ETH.

Jämfört med Bitcoin så har Ethreum inget fast totalt utbud av tokens. Det finns dock en regel som säger att det totala antalet tokens som ges ut som belöning varje år, inte får överstiga 18 miljoner ETH.

Det som är gemensamt för de båda kryptovalutorna och dess tokens är att utbudet kommer att minska, båda de digitala valutorna är deflationella.

ethereum eller bitcoin

Ethereum vs Bitcoin: Vad kan jag använda kryptovalutorna till?

Du kan investera i och handla med både BTC och ETH på tradingplattformar som eToro, ett populärt socialt trading nätverk.

När det gäller Bitcoin så kan du även använda kryptovalutan som betalningsmedel hos vissa återförsäljare.

För att använda både Bitcoin och Ethereum behöver du en digital plånbok, se till att välja bäst Ethereum wallet för att förvara dina kryptovalutor på.

I Sverige kan du till exempel köpa kaffe med den digitala valutan som betalningsmedel. Om du redan äger ett par Bitcoin och befinner dig i Göteborg, varför inte ta vägen förbi Bar Foxx och köpa en juice med dina BTC?

I Stockholm finns även Sveriges första Bitcoin-bankomat där du kan växla kronor till Bitcoins.

För att köpa Bitcoin eller Ethereum på nätet kan du använda en plattform som Coinbase eller Bitpanda.

Även internationellt sett kan du använda dina Bitcoin till mycket. I till exempel Japan erkänns Bitcoin som ett lagligt betalningsmedel och I New York kan du betala din middag med Bitcoin på vissa restauranger.

Att Bitcoin är mer etablerat som betalningsmedel för varor än Ether, kan ha med kryptovalutornas ålder att göra. ETH är nämligen inte lika populär som BTC på konsumentnivå.

ETH används dock flitigt bland utvecklare eftersom Ethreum tillåter utvecklare att bygga sina applikationer på blockkedjan.

Köpa Ethereum ETH

Vad är egentligen en blockkedja?

Både Ethereum och Bitcoin bygger på så kallad blockkedjeteknik, men vad är en blockkedja? En blockkedja är en databas som saknar en central enhet, den är decentraliserad och verifieras av varje nod som är kopplad till den.

Det kan förenklat förklaras genom att jämföras med Internet. När du besöker en hemsida så begär din dator och browser sidan från servern där sidan finns lagrad. Den giltiga versionen av webbsidan är den som servern har.

I en blockkedja har alla datorer och enheter den giltiga versionen av blockkedjan. Det vill säga det finns ingen “master sida” lagrad hos en server eller tredjepart.

Alla noder kopplade till nätverket har samma värde, det är ett så kallat P2P (peer-to- peer) nätverk.

Blockkedjetekniken beskrivs som revolutionerande och ligger till grund för användningen av kryptovalutorna ETH och BTC. Blockkedjan fungerar som så att det är en databas fylld med enheter som måste bekräftas och krypteras.

Om du föreställer dig ett delat Google dokument, som är både krypterat och verifierat, där varje inlägg i dokumentet beror på och har ett logiskt samband till de tidigare inläggen.

Blockkedjetekniken gör det möjligt att skapa en loggbok av händelser som inte går att ändra eller manipulera i efterhand. Det finns många potentiella användningsområden för blockkedjor, där kryptovalutor är den mest kända.

Oavsett om det är genom Bitcoin, Ethereum eller en annan kryptovaluta så förutspås blockkedjetekniken radikalt förändra och revolutionera sättet som transaktioner genomförs på.

En Bitcoin (BTC) kan som bekant skickas till andra sidan jorden på några minuter och för en Ether (ETH) transaktion går det ännu snabbare.

Ethereum initial coin offering