Genom Ether mining kompenseras nätverket

Ether mining är den kompensation som ges när det sker en validering av transaktioner på nätverket Ethereum.

Mer specifikt är Ether mining själva deltagandet i valideringen av transaktioner, som äger rum för att bekräfta alla aktiviteter i Ethereum blockchain.

Det finns ingen plattforms begränsning för att utföra mining, det går lika bra att använda en vanlig PC eller Mac, som ändamålsspecifika datorer och annan hårdvara.

Unix är dock ofta att föredra som operativsystem framför Windows, särskilt när det gäller Ethereum.

Nya Ether tillverkas genom mining av krypto valutan. Som mest tillverkas 18 miljoner genom Ether mining per år. Ungefär var tolfte sekund skapas fem stycken Ether, när en Ether miner upptäcker ett nytt block eller en grupp transaktioner.

De fem nya Ether går då till den som minat blocket. Ibland skickas även två till tre Ethers till en annan Ether miner om denne också hittade en lösning, men inte fick sitt block inkluderat i blockkedjan, en så kallad uncle/aunt reward.

För dig som vill tjäna pengar snabbt och få dina första Ether så kan det vara mer lönsamt att köpa Ethereum istället.

Vad är Ethereum Mining och hur fungerar det?

Utmaningen i Ether mining är att generera mer pengar genom mining av Ether (ETH), än vad som spenderas på den elektricitet som förbrukas för att kunna mina.

Som nybörjare kan det vara enklare att generera pengar genom mining genom att delta i en så kallad Ether mining pool. Risken är annars stor att även de dyraste grafik korten, GPU, som det krävs för att klara mining processen, blir utkonkurrerade av professionella Ether miners.

Det finns flera miner klienter och GPU:er som kan vara till din fördel om du väljer att satsa på Ether mining.

Då Ether mining med tiden blir svårare och svårare, det vill säga kräver mer och mer datorkraft, så kan det krävas dyra investeringar för att uppnå några resultat.

Ethereum mining

Ethereum mining hårdvara

Om du vill mina Ethereum eller Bitcoin finns det några saker du bör tänka på. Då Ether mining går ut på att med hjälp av datorn lösa matematiska problem så krävs en viss hårdvara.

Det kan vara något enklare med Ethereum mining på Mac eller Linux, än Windows, men det går oavsett operativsystem. Att använda rätt Ethereum mining hårdvara kommer oavsett att göra din elräkning lägre samt minska dina kostnader.

bitpanda skapa konto

För att mina Ethereum behöver du specialiserad hårdvara som kallas GPU, vilket står för graphics processing unit, eller grafikkort som det ofta kallas på svenska.

Ethereums utvecklare hade ursprungligen tänkt sig att Ether skulle minas på datorns CPU (Central Processing Unit, “processorn”) men de som började med mining av GPU:n gav dem mer hashing kraft. I sin enklaste form är alltså en GPU en specialiserad dator frö Ethereum mining.

Vissa GPU:er har en högre hash hastighet än andra, men en del kräver även mer elektricitet för att utföra miningen.

När du väljer den bästa GPU för Ethereum mining så är det viktigt att du avgör hur kraftfull du vill att din rigg ska vara och hur mycket du är villig att spendera på GPU hårdvaran samt elkostnader.

Elkostnader är den avgörande faktorn för de flesta minare. Som vi har sett med Bitcoin mining så har minare i till exempel Sverige, Island och Kina, det vill säga platser med billig el en stor fördel.

En bra CPU för Ethereum mining är bland annat Radeon R9 295X2 samt Radeon R9 HD 7990. Om du inte vill mina Ether så kan du alltid köpa Ethereum genom en Etherum plånbok på nätet.

Ethereum mining hårdvara

Ethereum mining pool

Om du verkligen vill mina Ether, efter att ha investerat i den rätta hårdvaran så är ett alternativa att gå med i en Ethereum mining pool.

En mining pool gör så att du får utbetalningar oftare, eftersom själva idén med poolen är att flera noder (datorer) samarbetar med miningen, vilket ökar chanserna till att lösa nästa Ether block.

Det är när blocket blir löst som du som minare får Ether utbetalt som ersättning.

Tänk dock på att det tillkommer mycket kostnader i början för att börja med Ethereum mining, så om du bara vill ha Ether är det oftast en bättre idé att helt enkelt köpa Ethereum.

Förutom de stora investeringarna i hårdvara, CPU, så behöver du en Ethereum mining mjukvara installerad för att peka hårdvaran mot den Ether mining pool som du har valt att gå med i. Det är även i mjukvaran som du kan se om du har fått dina utbetalningar i relation till hur mycket du har bidragit i poolen.

Ethpool och Ethermine är två olika sajter som dock framstår som mer eller mindre samma mining pool.

För närvarande är det den största och populäraste mining pool för Ether, med cirka 25% av nätverkets hash rate. F2pool är en anna mining pool som även hanterar Bitcoins. För Ether mining är dock denna pool endast tillgänglig på kinesiska, vilket kan bli svårt om du inte redan kan språket.

DwarfPool är den tredje största Ether mining pool med cirka 13% av nätverkets hash rate. Förutom Ether så stödjer poolen mining av flera olika kryptovalutor som Monero och Dash.

Det kan vara ett alternativ för dig som är intresserad av att mina många olika digitala valutor och inte endast Ether. Ethfans är en annan kinesisk mining pool med cirka 8% av nätverkets hash rate.

Några kriterium att tänka på när man väljer Ether mining pool är att den har låga avgifter, är pålitlig och har servrar nära din geografiska plats.

Genom att ha dessa punkter i åtanke ökar du chanserna att välja den mining pool som är bäst. En vanlig fråga är om man inte bara kan gå med i en Bitcoin mining pool för att mina Ether, men det kan man tyvärr inte, då Bitcoin och Ether mining pools är helt olika.

För att komma igång med mining är det med andra ord en hel del att tänka på och tekniska saker att sätta upp. Konkurrensen inom Ether mining ökar också hela tiden så med tiden kommer du behöva bättre hårdvara och få större kostnader för el.

Det enklaste sättet att få Ether är fortfarande genom att köpa Ether genom en bra Ethereum Wallet. Coinbase, Bitpanda och Cex.io är alla populära plattformar.

Ethereum mining pool